Σάββατο 27 Μαΐου 2023

 

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να μπουν τα παιδιά στα social media;


Οι γονείς προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα εδώ και χρόνια – όμως το θέμα αυτό γίνεται ακόμη πιο επικτακτικό μετά την προειδοποίηση αυτής της εβδομάδας από τον Αμερικανό χειρούργο Vivek Murphy ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνιστούν «μεγάλο κίνδυνο» για την ψυχική υγεία των εφήβων.

Το μήνυμα που στέλνει είναι σαφές: Η τακτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να αλλάξει επικίνδυνα την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών, ακόμη και των παιδιών που πληρούν την ελάχιστη ηλικία των 13 ετών για πρόσβαση στις περισσότερες πλατφόρμες.

«Δεν νομίζω ότι κάποιος κάτω των 13 ετών θα πρέπει να το χρησιμοποιεί», αναφέρει αντίστοιχα και ο κλινικός ψυχολόγος Δρ Mitch Prinstein, που υπηρετεί ως επικεφαλής επιστημονικός υπεύθυνος της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΑΡΑ). «Η απεριόριστη πρόσβαση, χωρίς κανέναν έλεγχο ή γονική παρακολούθηση, που πιθανότατα θα πρέπει να καθυστερήσει για όσο το δυνατόν περισσότερο – τουλάχιστον έως τις 16», λέει χαρακτηριστικά. 

Η προειδοποίηση του Murphy, η οποία συνοδεύεται από συστάσεις για το πώς η βιομηχανία της τεχνολογίας μπορεί να ανανεώσει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων δικτύωσης για να τις κάνει πιο ασφαλείς, ακολουθεί μια παρόμοια συμβουλή υγείας που εξέδωσε η APA νωρίτερα αυτόν τον μήνα.

Ο Prinstein και η APA επιμένουν ότι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η ακριβής ηλικία κατά την οποία η τακτική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι ασφαλής, επειδή κάθε παιδί ωριμάζει με διαφορετικούς ρυθμούς. Όταν πρόκειται όμως για την ιδέα να δώσουν οι γονείς στο παιδί ένα smartphone επιτρέποντάς του την πλήρη πρόσβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν προσοχή.

Αυτό βέβαια είναι πιο εύκολο να το πεις κάποιος παρά να το κάνει, ειδικά όταν όλοι οι φίλοι των παιδιών έχουν λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Καλό είναι να γνωρίζετε τα εξής:

περισσότερα εδώ     πηγή: https://www.moneyreview.gr/world/112839/poia-einai-i-katallili-ilikia-gia-na-mpoyn-ta-paidia-sta-social-media/